Concurs National Traduceri

Concursul National de Traducere „Corneliu M. Popescu”

 

traduceri literatura Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui va gazdui in data pe 10 iunie 2017 cea de-a  a XIV-a editie, a Concursului Naţional de Traducere „Corneliu M. Popescu”  sub egida Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 intitulat “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”, coordonat de Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.

Organizatorii Editiei 2017 sunt Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, MEN/Inspectoratul Școlar Judeţean Vaslui, ARPF – Asociaţia Românã a Profesorilor de Limba Franceza – filiala Vaslui şi Asociaţia Culturală Europea (organizator principal).

Traduceri proba scrisă

se disting cinci secţiuni: limba franceza, limba engleza, limba spaniola, limba rusa şi limba italiana, fiecare avand următoarele categorii:

– juniori 1 – clasele a V-a şi a VI-a

– juniori 2 – clasele a VII-a şi a VIII-a

– juniori 3 – clasele a IX-a şi a X-a

– seniori – clasele a XI-a şi a XII-a.

Elevul participant, impreuna cu profesorul coordonator completeaza formularul de înscriere. Deoarece fiecare elev primeşte diploma emisă pe baza acestei înscrieri şi certificată de ISJ Vaslui. Inscrierile se pot face pana cel tarziu 22.05.2017, ora 23:59

Traduceri proba online

Proba online se va desfășura sîmbătă, 10 iunie 2017, între orele 12:00 – 13:00.

Înscrierea la proba online se face prin intermediul formularului de înscriere electronic pus la dispoziția publicului școlar. Participarea este individuală, elevul fiind singur în fața calculatorului, fără ca alte persoane să-l asiste sau să-i sugereze soluții la testele care trebuie parcurse.

 

Fiecare utilizator va primi rezultatul probei online, imediat după încheierea acesteia, iar clasamentul general va fi dat publicității în cursul zilei de 10 iunie 2017.

Se vor acorda premii (I, II, III) și mențiuni în procentaj de 1/3 din cifra înscrișilor. Se va acorda un singur premiu I (doar scorurile egale vor conduce la acordarea a două sau mai multe premii I).

 

Detalii referitoare la structura probei scrise de la Vaslui

Subiectele de la proba scrisă, desfășurată la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui pe 10 iunie 2017, de la ora 10,  vor consta în traduceri literare (fragmente din benzi desenate, fragmente din opere literare, care pot conţine şi dialog – basme, nuvele, povestiri, posibil poezii, mai ales în vers alb), din română în limba străină şi vice-versa, cu nivel sporit de dificultate. Proba scrisă, va avea durata de o oră şi jumătate.

Obiective:

–          folosirea corectă a limbii (gramatică, ortografie, topică, vocabular);

–          din punct de vedere stilistic: capacitatea de interpretare şi de adaptare a unor expresii sau a unui anumit limbaj;

–          cursivitatea textului rezultat în urma traducerii şi interpretării.

Punctajul maxim va fi următorul:

1 punct – din oficiu

3 subiecte de 3 puncte (traducere din limba română în limba modernă – 3 puncte, traducere din limba modernă în limba română – 3 puncte, traducere de bandă desenată din limba modernă în limba română – 3 puncte)

Se vor acorda premii (I, II, III) și mențiuni în procentaj de 1/3 din cifra înscrișilor. Se va acorda un singur premiu I (doar scorurile egale vor conduce la acordarea a două sau mai multe premii I).

 

 

Managerul concursului de traducere:

prof. Alexandru Mîţă 

 

Responsabilii secţiunilor concursului:

Limba franceza – prof. Alexandru Mîţă

Limba engleza – prof. Mihaela Claudia Liteanu

Limba spaniola – prof. Gabriela Tofan

Limba rusa – prof. Eugenia Crețanu

Limba italiana – prof. Liliana Botez, prof. Mirela Fighiuc