Concursul National de Traduceri “Corneliu M. Popescu”

Concursul Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu” poarta numele regretatului Corneliu M. Popescu (n. 16 mai 1958, Bucureşti – d. 4 martie 1977) care a tradus poemele lui Mihai Eminescu în limba engleză.

A fost elevul Şcolii elementare nr 5 din Bucureşti, care astăzi îi poartă numele. Mai târziu a studiat la Liceul „Nicolae Bălcescu” . A murit la vârsta de 19 ani în timpul cutremurului din 1977. Premiul pentru traduceri de poezie dintr-o limbă europeană în limba engleză îi poartă numele. Premiul este organizat de către The Poetry Society (Marea Britanie) cu sponsorizare din partea Fundaţiei Raţiu.[2] A fost declarat cel mai bun traducător al lui Eminescu, în engleză, şi s-a înfiinţat un premiu: The European Poetry Translation Prize in memory of Corneliu M. Popescu, de către The Poetry Society at National Poetry Centre in London, din 1987 în asociaţie cu British Council.

Concurs national de traducere
Corneliu Popescu

 Concursul Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”,

competiţie şcolară unică în România.
Ediţia 2018 este înscrisã în Calendarul oficial al concursurilor NAŢIONALE scolare fara finantare MEN, publicat pe site-ul edu.ro (Anexa nr.6 la ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3076/17.01.2018 https://drive.google.com/open?id=1gBkhkYIwRcQi0qV4l24PTk3aHGEAF0sp).
Ediţia 2018 – proba scrisă de la Vaslui se va desfăşura pe cinci secţiuni: limba francezã. limba englezã, limba spaniolă, limba rusă şi limba italiană.
De asemenea, vom continua, în ediţia 2018, organizarea probei online. Aceasta e disponibilă pentru limba franceză şi limba engleză, la aceleaşi categorii de vîrstă. Proba online se va desfăşura în Sistemul Electronic de Management al Învăţării (LMS) – http://lang-platform.eu/lms, produs intelectual al Parteneriatului Strategic Erasmus+ derulat în perioada 2015-2018, dublu-laureat al European Language Label, în 2016 si 2017.
Inscrierea se face doar electronic, pe formularul disponibil la adresa https://goo.gl/forms/jpk6qb0LQpRsTB0y2  sau pe site-urile competiţie
Pe data de 10 iunie 2017 a avut loc la Vaslui cea de-a XIV-a ediție a Concursului Național de Traduceri Corneliu M. Popescu, desfășurat sub egida Asociației Culturale Europea, în cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 intitulat “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” și  coordonat de Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui. Ca și anul trecut, peste 350 de elevi de gimnaziu și liceu din mai multe județe ale țării s-au înscris la concurs pentru a-și încerca puterile și a-și demonstra talentul în arta traducerilor.