Despre limbi vorbite… stiati ca?

Limbile  lumii…

Limbi de pe glob

 1. Planeta noastra numara mai mult de 7 miliarde de locuitori care vorbesc între 6 000 si 7 000 de limbi diferite. Acestia sunt repartizati în 189 de state independente.
 2. Exista în jur de 225 de limbi indigene în Europa – aproximativ 3% din totalul mondial.
 3. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia si în Africa.
  4. Mai mult de jumatate din populatia mondiala este bilingva într- un anumit grad si un mare numar de indivizi sunt plurilingvi, adica vorbesc doua limbi sau mai mult.
 4. Multe limbi contin 50 000 de cuvinte sau mai mult, dar fiecare vorbitor nu utilizeaza decat aceiasi aproximativ o suta de termeni în conversatiile zilnice.
 5. Limbile sunt în contact permanent între ele si, astfel, exercita influente mutuale în diverse moduri: engleza, de exemplu, a împrumutat numeroase cuvinte din alte limbi în trecut. Astazi, limbile europene împrumuta, la randul lor, numerosi termeni din limba engleza.
 6. In primul an, copilul produce o larga gama de sunete; spre varsta de un an apar primele cuvinte comprehensibile. La aproximativ trei ani, formeaza fraze complexe iar vocabularul trece la mai multe mii de cuvinte spre varsta de cinci ani.
 7. Limba materna este în general cea pe care un individ o cunoaste cel mai bine. Exista anumite persoane bilingve care stapanesc amandoua limbile la egalitate; totusi, este rar sa existe un echilibru perfect între cele doua limbi.
 8. Bilingvismul aduce numeroase avantaje: faciliteaza învatarea altor limbi, îmbunatateste procesul de reflectie si încurajeaza contactele cu ceilalti si cu culturile lor.
 9. Bilingvismul si plurilingvismul aduc, de asemenea, avantaje economice: persoanele care vorbesc mai multe limbi gasesc mai usor de lucru si întreprinderile multilingve sunt mai competitive decat întreprinderile monolingve.
 10. Limbile sunt legate între ele ca si membrii unei familii. Majoritatea limbilor europene apartin marii familii a limbilor indo-europene.

 

Limbi europene…

 1. Majoritatea limbilor europene apartin celor trei grupe: limbile germanice, limbile romanice si limbile slave.
 2. Familia limbilor germanice include, între altele, daneza, norvegiana, suedeza, islandeza, germana, neerlandeza, engleza si idis.
 3. Limbile romanice includ, între altele, italiana, franceza, spaniola, portugheza si romana.
 4. Limbile slave includ rusa, ucraineana, bielorusa, poloneza, ceha, slovaca, slovena, sarba, croata, macedoneana, bulgara si altele.
 5. Majoritatea limbilor europene utilizeaza alfabetul latin. Unele limbi slave utilizeaza alfabetul chirilic. Greaca, armeana, georgiana si idis au propriul lor alfabet.
 6. In Europa, majoritatea tarilor cuprind un mare numar de limbi regionale sau minoritare.  Doar unele dintre ele au un statut de limba oficiala.
 7. Limbile non europene cele mai utilizate pe teritoriul european sunt araba, chineza si hindusa, fiecare cu propriul sau sistem caligrafic.
 8. Rusia (cu 148 de milioane de locuitori) numara de departe cel mai mare numar de limbi vorbite pe teritoriul sau: între 130 si 200 în functie de criteriile adoptate.
 9. Ca urmare a afluxului de migranti si de refugiati, Europa este astazi în mare parte multilingva. Doar la Londra, în jur de 300 de limbi sunt vorbite (araba, turca, kurda, berbera, hindusa, punjaba etc).