FILIT 2017

Festivalul International de Literatura si Traduceri, Iasi 2017

va fi onorat de prezenta a doi laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură

 În perioada 4-8 octombrie 2017 la Iasi se va desfasura a cincea editie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). Organizatorii au anuntat pentru anul acesta prezenta a doi invitati de marca. Acestia sunt Svetlana Aleksievici, laureata Nobel pentru Literatura în anul 2015, și Gao Xingjian, laureat Nobel pentru Literatura în anul 2000.

Svetlana Aleksievici s-a născut în Ucraina, la Ivano-Frankivsk, in data de 31 mai 1948. Jurnalistă, ornitologă și scriitoare belarusă a reușit in anul 2015 să obțină premiul Nobel pentru Literatura pentru „scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre“. A devenit astfel unul dintre puţinii scriitori distinşi pentru nonficţiune.  În limba română i-au apărut mai multe volume traduse. Mărturii ale supravieţuitorilor (2015), Ultimii martori (2015), Războiul nu are chip de femeie (2016). Vremuri second-hand (2016), Soldații de zinc (2016).

FILIT 2017

Gao Xingjian s-a născut în Ganzhou, Jiangxi, China, in data de 4 ianuarie 1940. Este scriitor și critic francez de origine chineză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000. In tara sa natala, avangardismul operei sale si libertatea sa de gandire ai exprimare i-au atras animozitatea Partidului Comunist Chinez. A petrecut aproape 6 ani in taberele de reeducare in perioada Revoluției Culturale. Constrans la exil, Gao Xingjian s-a stabilit în Franța în 1988 unde a obtinut azilul politic, iariîn 1997 cetatenia franceza. In anul 2017 urmeaza sa-i apara in limba romana două volume.  Să-i cumpăr o undiţă bunicului meu (nuvele) și Arta unui om liber (eseuri).

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) este un proiect anual finantat de Consiliul Judetean Iasi prin Muzeul  National al Literaturii Romane Iasi reusind sa reuneasca, in cele patru editii desfasurate pana acum, sute de nume mari ale scenei literare mondiale si zeci de mii de participanti, interesati de cultura si literatura.