Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi 2018

FILIT IasiLa Iasi, in perioada 3 – 7 octombrie 2018, se desfasoara cea de-a sasea editie a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi, un festival ce reuneste profesionisti, atat din tara, cat si din strainatate. Acestia vor lua parte la un numar impresionant de evenimente literare, destinate atat specialistilor din domeniu, cat si publicului larg. Invitatii fac parte din domeniul cartii, de la traducatori, la scriitori, critici literari, editori, cat si reprezentanti ai distribuitorilor de carte sau jurnalisti din domeniu. Anul trecut festivalul a adunat un numar de 300 de invitati din Romania si din alte 19 tari, care au luat parte la 100 de evenimente.

Presa internationala a apreciat festivalul, inca de la prima sa editie, ca fiind ”cel mai important festival literar din Europa de Est” (cotidianul spaniol El Pais) sau cel mai grandios eveniment de aceasta natura din Romania ”un eveniment de asemenea anvergura (…) n-a mai existat vreodata in Romania” (Frankfurter Allgemeine Zeitung). De asemenea, festivalul a primit si aprecierea unor personalitati marcante, cum ar fi aceea a lui Gao Xingjian, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, participant anul trecut la Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi.

FILIT 2018

Acesta a declarat: „Mi se pare un adevărat miracol pe care nu mi l-am putut imagina înainte să ajung aici”. De asemenea, cel care a creat celebrul personaj Dexter, Jeff Lindsay, si-a exprimat parerea despre grandiosul festival la care a luat parte: „Este cel mai bun festival la care am participat. Şi am fost la multe din întreaga lume. Este cel mai bine organizat şi pus la punct, a fost o experienţă minunată pentru mine”.

Festivalul de anul acesta aduce si o noutate fata de editiile anterioare, in incercarea de a marca si in acest mod Centenarul Marii Uniri. 11 scriitori contemporani isi vor asuma provocarea de a scrie cate o biografie, care sa reprezinte povestea celor 11 scriitori care patroneaza muzeele din reteaua Muzeului National al Literaturii Romane Iasi, si anume: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Mitropolitul Dosoftei, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Codreanu. Toate acestea se vor aduna intr-un vast proiect editorial, constand in scrierea, editarea si lansarea colectiei de carti ”Scriitori de poveste”, in cadrul FILIT 2018.