Pentru a deveni traducator autorizat, in fiecare an Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala organizeaza doua sesiuni ordinare de examen. La inceputul fiecarui an, pe site-ul institutiei, se afiseaza datele de organizarea a celor doua sesiuni ordinare, de regula in lunile martie si octombrie. Rezultatele acestor examene se comunica in termen de 30 de zile, iar in termen de 60 de zile se elibereaza certificatele.
Pe langa cele doua sesiuni ordinare de examene, se mai organizeaza si sesiuni speciale, la cererea candidatilor, cu mentiunea ca taxa de inscriere la aceste sesiuni este dubla. Pentru urmatoarele limbi: engleza, franceza, italiana, spaniola, portugheza, germana si rusa, taxa de inscriere la o sesiune ordinara este de 400 lei/ examen, in timp ce pentru o sesiune speciala taxa este de 800 lei/ examen.
Examen traducator autorizat
Pentru limbile de circulatie mai restransa, precum: araba, bulgara, ceha, chineza, daneza, ebraica, japoneza, maghiara, neogreaca, neerlandeza, polona. rromani, sarba, slovaca, slovena, suedeza, turca, ucraineana si norvegiana, taxa la sesiunea ordinara de examen este de 600 lei/ examen, iar in sesiunea speciala este de 1.200 lei/ examen. In cadrul sesiunilor speciale, rezultatele se comunica într-un timp mai scurt, si anume 15 zile de la desfasurarea examenului, iar certificatele se elibereaza dupa 15 zile de la afisarea rezultatelor.
Conditia pentru ca o persoana sa se poata inscrie la examenul de traducator este aceea de a fi absolvit cel puţin învăţământul liceal, cu promovarea examenului de bacalaureat.
Examenul dureaza 2 ore, se deruleaza doar in scris si se admite folosirea dictionarelor bilingve tiparite. Proba de exmen presupune traducerea unui text de aproximativ 2000 de litere.
Traducerea se poate face fie din limba romana intr-o limba straina, fie dintr-o limba straina in limba romana, fiecare asemenea traducerea fiind considerata examen distinct. In cadrul unei sesiuni, un candidat poate solicita susţinerea a maximum 6 probe de examen.
Evaluarea traducerilor va fi facuta in mod independent de către 2 examinatori prin acordarea notelor de la 1 la 10. Candidatii care in urma examinarii scrise au obtinut cel putin media 7 (sapte) vor fi declarati promovati.
Mai multe detalii privind conditiile de examen, calendarul examenelor si actele necesare pentru inscriere, gasiti pe saitul institutului.