Apostila a fost introdusa prin Conventia de la Haga si are drept scop usurarea folosirii actelor oficiale in statele care au semnat acest acord. Practic, apostila atesta veridicitatea actelor oficiale emise de statele semnatare ale Conventiei, printre care se numara si Romania. Insa traducerea acesteia este un lucru necesar? AvocatNet.ro a solicitat, in acest sens, puncte de vedere oficiale de la Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti si de la Ministerul Afacerilor Interne.
Tara noastra a aderat la Conventia de la Haga prin intermediul Ordonantei Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 408 din 26 august 1999.
Prevederile se aplica, potrivit OG nr. 66/1999, actelor oficiale intocmite pe teritoriul unui stat care a semnat Conventia si care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar. Practic, apostila atesta veridicitatea actelor oficiale cu scopul de a usura folosirea acestora in statele care au semnat Conventia.
„Obiectivul principal al Conventiei este de a facilita circulatia actelor oficiale emise de un stat parte la Conventie si care trebuie prezentate intr-un alt stat parte la Conventie. O apostila are ca singur efect atestarea veridicitatii semnaturii, a calitatii in care semnatarul a actionat si, daca este cazul, a identitatii sigiliului sau timbrului pe care actul oficial le poarta”, a precizat, pentru AvocatNet.ro, Gabriel Mitroiu, comisar-sef de politie in cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Apostila este o ștampilă sau un certificat eliberat de autoritățile competente ale unui stat semnatar al Convenției de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în tara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenției.
Scopul eliberării apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.
Procedura de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative emise de autorități ale administrației publice centrale sau locale, precum și de alte organe de autoritate administrativă din România, care organizează o activitate de interes public, în cadrul unor competente stricte stabilite prin lege, se desfasoară prin intermediul biroului apostilă organizat în cadrul instituțiilor prefectului.
Eliberarea apostilei se realizează de către institutia prefectului din județul în care: titularul actului sau soțul/soția ori o ruda pâna la gradul II a acestuia are domiciliul/ultimul domiciliu; sau emitentul actului are sediul.