Limba italiana la ea acasa “Parole che uniscono”

Concursul Tinerii citesc Italia “Parole che uniscono”, editia a VII-a 2018

Institutul Italian de Cultura “Vito Grasso” din Bucuresti si Associazione Amici della Letteratura, sub patronajul Ambasadei Italiei in Romania si A.I.E. Associazione Italiana Editori. cu sprijinul Editorii Marsilio si Editurii Piemme, grup Modadori, au lansat concursul: Tinerii citesc Italia Editia a VII-a 2018 “Parole che uniscono”. Scopul concursului este acela de a raspandi cultura si limba italiana in tara noastra prin lecturarea de carti avand autori italieni. Concursul isi propune sa indemne tinerii spre lectura si sa-i ajute, cu sprijinul profesorilor lor, sa-si dezvolte judecata critica si capacitatea de interpretare. De asemenea organizatorii isi doresc de a face cunoscuta tinerilor, prin comparatie, o realitate diferita fata de cea in care traiesc, si anume cea italiana.

Traduceri BlitzZConcursul de traduceri are trei sectiuni, prima se adreseaza elevilor de gimnaziu (din toate scolile gimnaziale in care se preda limba italiana), cea de a doua elevilor de liceu (din toate liceele si tinerilor sub 20 de ani din institutele de cultura unde se preda limba italiana) si cea de a treia vizeaza studentii (din universitatile din Romania). In perioada decembrie 2017 – aprilie 2018, elevii de gimnaziu trebuie sa citeasca una din cartile propuse si sa realizeze o compunere in limba italiana conform indicatiilor formulate de catre organizatori.

“Parole che uniscono”

Asociatia “Amici della letteratura ” va pune in acest scop la dispozitia scolilor interesate un anumit numar de carti propuse spre lectura in cadrul concursului. Elevii de liceu vor avea si ei o lista de lecturi. Ei trebuie sa citeasca o carte dintre cele propuse si sa elaboreze o lucrare, o recenzie sau un eseu critic in limba italiana care sa respecte regulile impuse. In ceea ce priveste studentii care studiaza limba italiana, acestia vor trebui sa efectueze o traducere in romana a unui numar de 3 pagini, la alegere, dintr-una din cartile propuse de organizatori.
Lucrarile elevilor si studentilor participanti in concurs vor fi evaluate de catre un juriu calificat. care va urmari atat originalitatea si creativitatea de care vor da dovada participantii, cat si coerenta si corectitudinea exprimarii.
Premierea lucrarilor castigatoare, cele care indeplinesc toate criteriile stabilite de organizatori, va fi realizata in partea a doua a lunii mai 2018. Elevii de gimnaziu si cei de liceu pot castiga un voucher de 1000 lei, unul de 500 lei si un altul de 250 lei, la fiecare categorie de varsta, care pot fi utilizate intr-una din librariile Humanitas sau Carturesti din tara. Studentii insa pot beneficia, drept premiu, de o bursa de studii pe timpul verii in cadrul unei universitati din Italia, premiu oferit de Institutul Italian de Cultura din Bucuresti. Celelalte doua premii vor consta in vouchere de 500 lei, respectiv 250 lei, pentru a fi utilizate tot in librariile Carturesti si Humanitas.